CachedView.com

The Google Cache Browser for any page on Internet.
Гугл кеширана страница

Гугл Кеш е нормално наведени како копии на веб страни кеширани од Google. Google ја скенира мрежата и ги зема сликите од секоја страница како резерва во случај на тековната страница не е достапна. Овие страници, а потоа да стане дел од кешот на Google. Овие Google кеширани страници може да биде исклучително корисно ако еден сајт е привремено надолу , секогаш можете да пристапите до овие страници со посета кеширана верзија на Google.

Google интернет обично се ажурираат во неколку дена . Дојде време за надградби зависи од фреквенцијата на веб-сајтот се ажурира .


корални Кеш

Корални Кеш, исто така познат како корали содржината дистрибутивната мрежа или коралите , е бесплатен веб- тип кеш во peer-to -peer мрежа врз основа на распределба на содржината thepeer -to-peer мрежа дизајнирани и управувани од страна на Мајкл Фридман . Корални користи пропусниот опсег на светски мрежа на веб прокси и серверите да се огледало на веб содржина , често за да се избегне Slashdot ефект или да се намали товарот на веб-сајтови на сервери во целина.

Корални Кеш ususally не се ажурира , како често што Google веб- кешот.


Archive.org Кеш

На Archive.org , исто така познат како Wayback Machine , е дигиталната архива на World Wide Web, како и други информации на интернет, создадена од страна на интернет Архива , организација непрофитна , со седиште во Сан Франциско, Калифорнија . Таа е формирана од страна на Brewster Kahle и Брус Gilliat , и се одржува со содржини од Алекса интернет . Услугата овозможува на корисниците да се види архивирани верзии на веб страни во времето, кој Архивот повикува три димензионален индекс.